آکنه و موهای زائد چانه در زنان و مردان
آکنه و موهای زائد چانه هر دو با افزایش هورمون مردانه آندروژن در دوران بلوغ بوجود می آیند. موهای صورت پسرها با رسیدن به سن بلوغ رشد کرده و با گذشت زمان افزایش پیدا می کند. در حالی که آکنه صورت آنها در طول زمان کمتر می شود.
آکنه در دخترها در دوران بلوغ نمایان می شود. رشد موهای ضخیم و یا تیره بر روی چانه ممکن است سطح غیر طبیعی و بالای آندروژن را در دختران نشان دهد.
چه هورمون هایی در بروز آکنه و موهای زائد چانه مؤثر هستند؟
هنگامی که سطح هورمون مردانه آندروژن افزایش می یابد، موهای نازک و بور صورت دختران ضخیم تر و تیره تر و تاب دارمی شوند. هنگامی که موهای صورت زنان زیاد می شود، علت آن می تواند عدم تعادل هورمونی باشد.
می تواند به علت عوارض جانبی ناشی از بارداری، سیکل قاعدگی در یک مقطع زمانی، و یا در دوران یائسگی باشد.
جشنواره تخفیف زیبایی و لیزر، دستگاه لیزر مدیواستار (اسکلپیون) 2024
مشاوره رایگان با پزشک، کلیه ایام هفته
گاهی نیز هورمون مردانه آندروژن به عنوان واکنش نسبت به مواد مخدر و یا داروها رخ می دهد.
اگر شما زنی هستید که موهای چانه شما رشد بیش از حد دارند، ممکن است دچار یک بیماری زمینه ای باشید. در مورد آکنه نیز باید گفت که آندروژن اضافی منافذ صورت را مسدود کرده و باکتری های عامل جوش را در زیر پوست به دام می اندازد.
موهای زائد چانه و آکنه در زنان
علل آکنه در زنان بزرگسال ممکن است هورمونی، ناشی از استرس و یا به دلیل باکتری های مقاوم باشد.
استرس، سلامت عمومی پوست را کاهش می دهد. در نتیجه ممکن است موجب افزایش حساسیت به باکتری های تولید کننده آکنه و یا سبوم بیش از حد شود که با مسدود کردن منافذ پوست باکتری های آکنه زا را در زیر پوست شما به دام می اندازد.
اگر شما علاوه بر آکنه بزرگسالان، مو های زائد چانه را نیز تجربه کرده اید، این علائم همراه با قاعدگی نامنظم و یا کیست های متعدد تخمدان، ممکن است ناشی از سندرم تخمدان پلی کیستیک باشد .
سندرم تخمدان پلی کیستیک می تواند حاملگی را مشکل کرده و به دیابت دوران بارداری منجر شود.
سایر مشکلات عبارت هستند از :
- زایمان زودرس
- فشار خون بالا
- سقط جنین
بیش از 50٪ از زنان قبل از 40 سالگی به سندرم تخمدان پلی کیستیک و دیابت یا پیش دیابت مبتلا می شوند. سندرم تخمدان پلی کیستیک همچنین خطر ابتلا به حمله قلبی، افزایش سطح کلسترول بد و آپنه خواب را افزایش می دهد.
موهای زائد چانه، آکنه و قاعدگی نامنظم ممکن است ناشی از بالا بودن سطح آندروژن باشد. اگر بالا بودن سطح آندروژن بدون درمان رها شود می تواند به ریزش مو مشابه الگوی طاسی مردانه منجر بشود.
موهای چانه و آکنه در مردان
موهای زیاد چانه نشان دهنده مشکل در مردان بزرگسال نیست، اما آکنه مردان می تواند نگران کننده باشد.
علل بروز آکنه در مردان بزرگسال مشابه این مشکل در زنان به نظر می رسد. اگر شما استرس بیش از حد داشته باشید، و یا چربی پوست تان بیش از حد باشد، در این صورت ممکن است به عدم تعادل هورمونی دچار شده باشید که باعث می شود آکنه بعد از دوران بلوغ هم باقی بماند. گاهی نیز پوست شما ممکن است تحت تأثیر باکتری های مقاوم قرار بگیرد.
از بین بردن و پیشگیری از آکنه و مو های زائد چانه
مو های زائد چانه و آکنه را می توان با روش های معمول درمان کرد. روش هایی مانند استفاده از خود تراش، کرم های موبر و وکس مو به طور موقت می تواند موهای صورت را از بین ببرد.
همچنین ممکن است پزشک شما با تجویز هورمون به کاهش موهای زائد صورت شما اقدام کند. در مورد درمان آکنه روش هایی مانند تمیز نگه داشتن پوست و شستشوی محل آکنه با صابون ملایم و آب گرم ضایعات را کاهش می دهد.
بهره مند بودن پوست از میزان کافی ویتامین A و ویتامین E نیز در افزایش سلامتی و عملکرد پوست مفید است.
درمان بیماری های زمینه ای
اگر آکنه صورت تان با درمان های رایج از بین نمی رود به تخصص پوست مراجعه کنید.
اگر خانمی هستید که موهای زائد چانه آزارتان می دهد، از پزشک معالج خود بخواهید علت آن را پیدا کند و آن را درمان کند.
در این صورت ممکن است پزشک با تجویز استروژن همراه با رژیم غذایی سالم و پیشگیری از بارداری و یا قاعدگی برای درمان سندرم تخمدان پلی کیستیک اقدام کند.
در برخی از موارد از جراحی لیزری برای القاء تخمک گذاری استفاده می شود. درمان برای کاهش سطح آندروژن اضافی شامل تجویز قرص های ضد بارداری برای توقف آندروژن تخمدان است.
این درمان به تنهایی یا در ترکیب با یک آنتی آندروژن انجام می شود.
غذاهایی که باعث کاهش تولید هورمون آندروژن می شوند
پروتئین سویا
پروتئین گیاهی سویا را می توانید با مصرف توفو، روغن سویا و شیر سویا دریافت کنید. این پروتئین حاوی فیتواستروژن و ایزوفلاون است که به تعادل سطح بالای هورمون آندروژن کمک می کند. پروتئین سویا همچنین حاوی اسیدهای آمینه ضروری، کلسیم، پتاسیم، ویتامین ها و اسیدهای چرب امگا 3 می باشد.
چای سبز
چای سبز علاوه بر این که خاصیت آنتی اکسیدان دارد، همچنین در کاهش وزن و افزایش سوخت و ساز بدن مؤثر است.
چای سبز حاوی پلی فنول ها و فلاونوئید ها است که به تعادل تولید هورمون های آندروژن کمک می کند.
شبدر قرمز
شبدر قرمز یک مکمل غذایی گیاهی است که با متعادل کردن سطح هورمون آندروژن به درمان علائم یائسگی کمک می کند.
شبدر قرمز حاوی ترکیبات ضد آندروژنی مانند ایزوفلاون است که موجب کاهش آندروژن می شود.
قبل از مصرف هر گونه مکمل با پزشک معالج خود مشورت کنید.
رژیم غذایی متعادل برای کاهش آندروژن
سبک زندگی فعال با ورزش منظم و یک رژیم غذایی متعادل با غذاهایی مانند سبزیجات تازه، میوه ها، حبوبات، لوبیا، گندم و جو که چربی های اشباع شده در آنها کم تر است به کاهش آندروژن کمک می کند.
خوردن بیش از حد کربوهیدرات های ساده و قند باعث می شود که بدن میزان بیشتری هورمون انسولین تولید کند. که به نوبه خود باعث تحریک تولید آندروژن بیشتر می شود.
علاوه بر این، رژیم غذایی متعادل برای کاهش وزن موجب کاهش ذخایر چربی بدن می شود که هورمون آندروژن را تولید می کنند.
محقق و مترجم : مینو شفیعی
[button color=”red” size=”small” link=”http:// www.livestrong.com/article/355493-how-to-lower-androgens-naturally” target=”blank” ]لینک منبع[/button]
[button color=”red” size=”small” link=”http://www.livestrong.com/article/495698-foods-that-reduce-the-production-of-the-androgen-hormones” target=”blank” ]لینک منبع[/button]
[button color=”red” size=”small” link=”http://www.wikihow.com › … › Grooming › Hair Care › Facial Hair” target=”blank” ]لینک منبع[/button]
بیشترین تخفیف های زیبایی و لیزر در بهترین مراکز تهران و شهرستان ها
اینجا کلیک کنید