جوش، به پوسچول یا پاپول کوچک گفته می شود. جوش هنگامی ظاهر می شود که غدد سباسه یا غدد چربی، زیر پوست تجمع و عفونت کرده و از این رو منجر به تورم و تشکیل زائدات قرمز رنگ آغشته به چرک می شود.
جوش در حقیقت، نوعی آکنه به شمار می رود. این وضعیت، معمولا در دوران بلوغ رخ می دهد، اما بروز آن در هر سنی احتمال دارد.
در دوران بلوغ، تولید هورمون ها با تغییراتی همراه است. این امر موجب می شود غدد سباسه (غدد چربی پوست) که در پایه فولیکول ها قرار دارند، بیش از حد فعال شوند. در نتیجه، بروز جوش در طول سال های نوجوانی و حوالی دوران قاعدگی، بیشتر از هر زمان دیگر اتفاق می افتد.
جوش ها، اغلب روی صورت، کمر، قفسه سینه و شانه ها را درگیر می سازد. این بدان علت است که غدد سباسه متعددی در این نواحی پوست وجود دارد.
جشنواره تخفیف زیبایی و لیزر، دستگاه لیزر مدیواستار (اسکلپیون) 2024
مشاوره رایگان با پزشک، کلیه ایام هفته
یکی از دلایل اصلی ایجاد جوش، آکنه ولگاریس است که حدود 80 درصد نوجوانان با آن دست و پنجه نرم می کنند. پس از سنین 25 سالگی، این وضعیت، 3% از جمعیت مردان و 12% از جمعیت زنان را تحت تاثیر قرار می دهد.
بهترین داروها برای درمان آکنه کدامند؟
حقایقی درباره جوش
در فهرست زیر، برخی از نکات کلیدی در خصوص جوش وجود دارد. جزئیات بیشتر نیز در ادامه مطلب موجود است.
- جوش ها با شدت های مختلفی (از سر سیاه تا کیست) وجود دارند.
- هنگامی که غدد سباسه فعال تر می شوند، سلول های پوستی مرده، منافذ را مسدود ساخته و گاهی موجب ایجاد عفونت می شوند.
- جوش ها اغلب در دوران نوجوانی رخ می دهند، اما می توانند در هر سن دیگری افراد را تحت تاثیر قرار دهند.
- شواهد کافی برای تایید این که مواد غذایی خاصی باعث بروز آکنه می شود، وجود ندارد. اما پیروی از یک رژیم غذایی سالم می تواند این احتمال را کاهش دهد.
انواع جوش
جوش دارای انواع مختلفی است که هر یک علائم و نشانه های متنوعی دارند:
- جوش سر سفید: این نوع جوش که با نام کومدو بسته نیز شناخته می شود، جوش کوچکی است که زیر پوست باقی می ماند. این جوش ها به شکل پاپول های کوچک و گوشتی رنگ ظاهر می شوند.
- جوش سر سیاه: که با نام کومدو باز نیز شناخته می شود، به وضوح بر روی سطح پوست قابل مشاهده است. این نوع جوش به دلیل اکسیداسیون ملانین (رنگدانه پوست)، سیاه یا قهوه ای تیره می باشد. برخی افراد به علت رنگ سر سیاه آن، به اشتباه تصور می کنند که ناشی از آلودگی است و از این رو صورت شان را به شدن اسکراب می کنند. در این مورد، اسکراب کمکی نمی کند. بر عکس ممکن است پوست را تحریک و مشکلات دیگری ایجاد کند.
- پاپول: این جوش ها کوچک، جامد، و گرد هستند و بر سطح پوست برآمده می شوند. پاپول ها اغلب صورتی رنگ هستند.
- پوسچول: این جوش ها پر از چرک هستند. آنها بر روی سطح پوست به وضوح قابل مشاهده اند. پایه ای قرمز و سری چرکین دارند.
- ندول: این نوع جوش ها از لحاظ ساختاری مشابه پاپول، اما کمی بزرگتر هستند. ندول ها ممکن است دردناک باشند و ریشه عمیقی در پوست داشته باشند.
- کیست: این زائده به وضوح بر روی سطح پوست قابل مشاهده است. کیست ها مملو از چرک بوده و معمولا دردناک هستند. این وضعیت معمولا منجر به ایجاد اسکار می گردد.
در ادامه به شرح علت جوش صورت می پردازیم.
علت جوش
جوش زمانی به وجود می آید که منافذ پوست توسط سبوم و سلول های مرده پوست، مسدود شود. گاهی اوقات این وضعیت منجر به التهاب و عفونت می گردد. اما این که چرا جوش در برخی افراد بیشتر از افراد دیگر اتفاق می افتد، هنوز تا حد زیادی ناشناخته و در پرده ابهام است.
ارتباط غدد سباسه و جوش
غدد سباسه، غدد پوستی کوچکی هستند که سبوم ترشح می کنند. سبوم نیز یک ماده مومی یا روغنی است که پوست و مو را روان می سازد.
این غدد در داخل منافذ پوست ما، در سر تا سر بدن (به غیر از کف دست و پا) وجود دارند. بر روی پوست صورت و سر، به نسبت سایر نواحی، غدد سباسه بیشتری موجود است. هنگامی که این غدد، سبوم را در داخل منافذ تولید می کنند، سلول های پوستی جدید به طور مداوم رشد کرده و سلول های مرده از لایه بیرونی پوست خارج می شود.
گاهی اوقات، سلول های مرده پوست، از منافذ عبور نمی کنند. این سلول ها در منافذ باقی مانده و با سبوم چسبنده ادغام شده و منجر به مسدود شدن منافذ می گردند. این امر موجب بروز جوش می شود.
مسدود شدن منافذ در سنین بلوغ بیشتر رخ می دهد، زیرا غدد سباسه در این دوران، سبوم بیشتری تولید می کنند.
ارتباط عفونت باکتریایی و جوش
تجمع سبوم و سلول های پوستی مرده که موجب انسداد منافذ شده اند، زمینه را برای رشد باکتری های غیر مفید، از جمله پروپیونی باکتریوم آکنس (P. acnes) مهیا می سازند. این باکتری که به کندی رشد می کند با بروز آکنه در ارتباط است.
وجود پروپیونی باکتریوم آکنس به تنهایی در پوست ما خطری ایجاد نمی کند. اما در صورت ابتلا به آکنه، با سرعت بیشتری تولید می شود و می تواند ایجاد مشکل کند. این باکتری از سبوم تغذیه کرده و ماده ای را تولید می کند که موجب پاسخ ایمنی بدن می شود. این امر به التهاب و ایجاد لکه روی پوست منجر می شود.
اگر چه بروز جوش با عفونت های باکتریایی در ارتباط است، اما به هیچ وجه مسری نمی باشد. به این معنا که جوش قابل سرایت از فردی به فرد دیگر نیست.
شاد و زیبا باشید.
تحقیق و ترجمه: مینو زرفش
بیشترین تخفیف های زیبایی و لیزر در بهترین مراکز تهران و شهرستان ها
اینجا کلیک کنید