با افزایش سن به طور طبیعی تغییراتی در بدن رخ می دهد و شرایط آنرا متحول می کند.
در این میان تغییرات پوستی بسیار قابل رویت می باشد که به صورت چین و چروک و افتادگی پوست بروز می کند. سفید و یا خاکستری شدن موی سر نیز یکی دیگر از نشانه های آشکار پیری است.
پوست وظایف متعددی دارد. محافظت بدن از محیط اطراف، کنترل درجه حرارت بدن ، کنترل مایعات و تعادل الکترولیتی از اعمال پوست می باشد. همچنین گیرنده های عصبی پوست باعث ایجاد حس لمس، درد، فشار و … می شود.
اگر چه پوست دارای لایه های بسیاری می باشد، می توان آن را به طور کلی به سه بخش اصلی تقسیم نمود:
قسمت بیرونی (اپیدرم) شامل سلول های پوست، رنگدانه، و پروتئین.
قسمت وسط (درم) شامل عروق خونی، اعصاب، فولیکول های مو و غدد چربی. درم مواد مغذی را برای اپیدرم فراهم می کند.
لایه داخلی تحت درم (لایه زیر جلدی) شامل غدد عرق، برخی از فولیکول های مو، رگ های خونی، و چربی است. همچنین هر لایه حاوی بافت همبند با الیاف کلاژن و الیاف الاستین برای انعطاف پذیری و قدرت پوست می باشد.
به نظر می رسد رنگدانه های طبیعی پوست نقش حفاظتی در مقابل آسیبهای ناشی از نور خورشید دارند و به همین دلیل است افراد چشم آبی با پوستهای بسیار روشن بیشتر دچار پیری پوست می شوند.
روند پیری
با بالا رفتن سن، لایه بیرونی پوست (اپیدرم) نازک می شود، حتی اگر تعداد لایه های سلولی بدون تغییر باقی بماند.
تعداد سلول های رنگدانه حاوی (ملانوسیت) کاهش می یابد، اما ملانوسیت باقی می ماند. در نتیجه در افراد پیر به نظر می رسد پوست نازک و کمرنگتر شده است.
تغییرات در بافت همبند باعث کاهش قدرت و کشش پوست می شود. غدد سباسه چربی کمتری ترشح می کنند بنابراین پوست خشک و شکننده می شود.
اثر تغییرات پوستی
با افزایش سن، شما در معرض خطر آسیب پوست می باشید. پوست شما نازک تر، شکننده تر می شود و لایه چربی زیر پوستی اثر محافظی خود را از دست می دهد. علاوه بر این، توانایی به حس لمس، فشار، ارتعاش، گرما و سرما ممکن است کاهش یابد. بنابراین، پوست شما در معرض خطر بالاتری برای آسیب قرار می گیرد.
مالش یا کشیدن بر روی پوست می تواندسبب پارگی پوست شود. رگ های خونی شکننده شده و می تواند به راحتی شکسته شود. کبودی، تجمع عروق خونی(پورپورا)، و لخته خون (هماتوم) ممکن است پس از یک صدمه کوچک ایجاد گردد.
پیری پوست باعث کندی در بهبودی صدمات می گردد. بهبود زخم ممکن است تا 4 برابر کندتر گردد. این کندی منجر به عفونت زخم می گردد. دیابت، تغییرات عروق خونی، کاهش ایمنی، و عوامل مشابه نیز در کندی بهبود مشکلات پوستی موثر است.
پیشگیری از ابتلا به مشکلات پوستی در سنین بالا
از آنجا که اکثر تغییرات پوستی ناشی از قرار گرفتن در معرض نور خورشید در طول دوران زندگی می باشد پیشگیری از آنها نیز یک فرایند مادام العمر است.
جلوگیری از آفتاب سوختگی در همه حال.
استفاده از کرم های ضد آفتاب با کیفیت خوب هنگامی خروج از منزل، حتی در زمستان.
استفاده از لباس های محافظ و کلاه در صورت لزوم.
تغذیه خوب و مایعات کافی نیز برای حفظ سلامت پوست بسیار مفید می باشد. کم شدن آب بدن، خطر آسیب پوست را افزایش می دهد. گاهی اوقات کمبودهای تغذیه ای می تواند باعث جوش و تاول، ضایعات پوستی، و دیگر تغییرات پوست شود.
پوست خود را با لوسیون مرطوب نگه دارید. از صابونهایی که به شدت معطر می باشند استفاده نکنید. استفاده از روغن های حمام توصیه نمی شود زیرا آنها می توانند سبب لغزش و سقوط شما در حمام شوند. مرطوب کننده ها بسیار راحت تر و موثرتر عمل می کنند.
منبع:
http://www.nlm.nih.gov
مرکز تحقیقات کلینیک پوست،لیزر و تناسب اندام آلومینا
[divider]
جشنواره تخفیف ویژه جوانسازی صورت و بدن
با دستگاه پیشرفته اسکارلت نسل جدید با تکنولوژی جوانسازی صورت و بدن
[divider]
برای دیدن لیست قیمت ها با تخفیف 55 درصد اینجا کلیک کنید
بیشترین تخفیف های زیبایی و لیزر در بهترین مراکز تهران و شهرستان ها
اینجا کلیک کنید