روزاسه یک اختلال رایج است که بر روی پوست صورت تاثیر می گذارد. این اختلال باعث قرمزی صورت، به ویژه بینی، چانه، گونه ها و پیشانی، می شود. به مرور زمان این قرمزی شدیدتر شده و ظاهر صورت را خراب کرده و رگ های خونی قابل رویت می شوند.
در برخی موارد روزاسه بر روی قفسه سینه، پشت یا گردن بروز می کند. این اختلال بر روی چشم ها نیز تاثیر می گذارد و تحریک پذیر و قرمز می شوند. افراد مبتلا به روزاسه برجستگی های قرمز و جوش های چرکی نیز بر روی پوست خود مشاهده می کنند. این اختلال باعث التهاب بینی می شود.
جشنواره تخفیف زیبایی و لیزر، دستگاه لیزر مدیواستار (اسکلپیون) 2024
مشاوره رایگان با پزشک، کلیه ایام هفته
برای ورود به پیج اینستاگرام روی لینک مربوطه کلیک کنید
علت بروز روزاسه
علت بروز روزاسه ناشناخته است، با این حال تئوری های مختلفی در این مورد وجود دارد. یکی از تئوری ها اینگونه بیان می شود که روزاسه ممکن است بخشی از یک اختلال کلی از عروق خونی باشد. دیگر نظریه ها حاکی از این است که کنه های میکروسکوپی پوستی، قارچ، عوامل روانی و یا اختلال در بافت همبند زیر پوست باعث بروز این شرایط می شود. گرچه هیچ کس در مورد شرایط بروز این اختلال مطمئن نیست، اما برخی عوامل محیطی باعث بروز این اختلال می شوند.
عوامل تشدید کننده روزاسه
افرادی که دارای پوست روشن هستند و به راحتی پوست آنها قرمز می شود، بیشتر در معرض ابتلا به روزاسه خواهند بود. بیشتر خانم ها به این اختلال مبتلا می شوند، اما این اختلال در آقایان به شکل خیلی قوی بروز می کند. یکی از دلایل شدت این بیماری در آقایان تاخیر در درمان بیماری است.
درمان روزاسه
گرچه هیچ درمانی برای روزاسه وجود ندارد، اما روش های درمانی برای کنترل شرایط و علائم بیماری وجود دارد. اگر فکر می کنید به روزاسه مبتلا هستید، بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.
علائم روزاسه
علائم روزاسه در افراد مختلف متفاوت خواهد بود. اکثر اوقات تمام علائم بیماری بروز نمی کنند. این اختلال حداقل دارای یکی از علائم زیر خواهد بود:
- گر گرفتن یا قرمز شدن پوست. بسیاری از افراد مبتلا به روزاسه دارای سابقه گرگرفتگی پوست می باشند. قرمزی پوست صورت که گاه و بی گاه رخ می دهد، از علائم اولیه روزاسه خواهد بود.
- قرمزی مداوم. قرمزی مداوم پوست صورت که شبیه به آفتاب سوختگی است و بهبود نخواهد یافت.
- جوش ها و دانه های ریز. جوش های کوچک قرمز و چرکی معمولا در هنگام بروز روزاسه بر روی پوست مشاهده می شوند. این جوش ها گاهی دچار سوزش و خارش خواهند شد.
- رگ های خونی قابل مشاهده. رگ های خونی کوچک بر روی پوست در افراد مبتلا به روزاسه، قابل مشاهده می شوند.
دیگر علائم مربوط به روزاسه عبارتند از:
- حساسیت چشم. چشم ها قرمز و حساس و پر از اشک می شوند. این وضعیت روزاسه چشمی نامیده می شود. این عارضه ممکن است باعث قرمزی و التهاب پلک ها نیز شود. در موارد شدید اگر درمان نشوند، منجر به آسیب های چشمی یا حتی نابینایی خواهد شد.
- سوزش یا خارش. احساس سوزش یا خارش بر روی صورت یا حتی سفتی پوست رخ می دهد.
- خشک شدن ظاهر. پوست صورت ضخیم شده و ممکن است خشک به نظر برسد.
- پلاک؛ تکه های قرمز برجسته، بدون تغییر، بر روی پوست ظاهر می شوند.
- ضخیم شدن پوست. در برخی از نمونه های روزاسه، پوست ضخیم شده و بافت های اضافه تولید می کند و منجر به بروز یک بیماری به نام رینوفیما (rhinophyma) می شود. این شرایط معمولا بر روی بینی بروز می کند و باعث می شود بینی ظاهری ملتهب پیدا کند.
- التهاب. التهاب صورت ممکن است به تنهایی یا با دیگر علائم روزاسه رخ دهد.
علائم روزاسه ممکن است علاوه بر صورت دیگر بخش های بدن، مانند گردن، سینه یا گوش ها را نیز تحت تاثیر قرار دهد.
پیشگیری از روزاسه
راهی برای پیشگیری از بروز روزاسه وجود ندارد، اما با این حال افراد مبتلا به روزاسه می توانند با شناخت و اجتناب از عوامل محیطی از بروز این بیماری تا حدی پیشگیری کنند. برخی از عوامل بروز روزاسه عبارتند از:
- قرار گرفتن در معرض باد یا خورشید
- اضطراب ها و فشارهای عاطفی
- هوای خیلی سرد یا خیلی گرم
- ورزش کردن های سنگین
- مصرف الکل
- خوردن و نوشیدن مواد غذایی داغ
- غذاهای پر از ادویه
نگارنده: سمیه محمدی
گروه پزشکان پوست و لیزر تهران اسکین
بیشترین تخفیف های زیبایی و لیزر در بهترین مراکز تهران و شهرستان ها
اینجا کلیک کنید